събота, 29 октомври 2011 г.

въведение в схема на визуализация и начало на проекта "Аргонавтите"

22.10 - 29.10

схема на визуализацията...схемата на визуализация е нещо индивидуално, то е опит да се систематизира или превърне в метод на работа "представянето", въобразяването, визуализирането на един текст в образи, но най-вече в пространства. Интересното е, че тук се опитваме да си представим / да визуализираме пространствата вътре в пространството на сцената (каквато и да е тя, дори да бъде площад или арена).

Ето стъпките, които предложи Доц. Елена Иванова. Тя работи по тази "схема на визуализация".
Докато четете и по-късно, докато обсъждаме тези стъпки, мислете за това откъде вие бихте започнали, защо и т.н.

1. текст (в тъмнината на сцената);
2. светлина + архитектура на пространството (планина - пустиня) въздух или усещане за простор;
3. географски / топографски характеристики - интериор или екстериор, наклон и т.н.;
4. Декор (коя характерна част от планината или пустинята да вземем, така че да покажем Родопите или Алпите / Сахара или Гоби).
5. "Молиер" - предметът, без който не можем на сцената. (при анализ на текста често има предмети, задължителни за протичането на действието на сцената, тези предмети също стават задължителни, но на нас остава да ги изберем поставим в една или друга епоха, контекст, композиция, тон / цвят...);
6. Аксесоари;
7. Реквизит;
8. Костюм (идва накрая, защото костюмите, носени от актьори или изпълнители допълват и визуално пространството и картината - това, което вижда публиката). спомете си Чеховия "Иванов", от който гледахме клип - само дим, светлина и костюми изпълваха сцената).

ето го и него за насочване:

http://volksbuehne-berlin.de/praxis/iwanow

Няма коментари:

Публикуване на коментар